Wekerle díjak 2023. évi átadása és tudományos konferencia

2023. okt. 17.

A Wekerle Sándor hagyományőrzés keretében idén újra Móron találkozott a történelem, a jelen tudománya és jövő.

Wekerle Sándor születése 175. évfordulója alkalmából az államférfi szülővárosában szervezett  2023. őszi rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt a 2023. október 27-én a Házasságkötő díszteremben megrendezett Wekerle Sándor Közgazdasági és Tudományos életműdíjak, a Fiatal szakemberek innovációs díja átadása és a hozzá kapcsolódó tudományos konferencia.

Wekerle Sándor Közgazdasági életműdíj  elismerést 2023. évben az alapítvány kuratóriumának döntése alapján  Prof. Dr. Török Ádám  egyetemi tanár,  az MTA rendes tagja és tudományos kutató, a veszprémi  Pannon Egyetem professzor emeritusa kapta. Török Ádám szakmai életpályáját hazai és nemzetközi mércével  mérve is kimagasló teljesítmény jellemzi a közgazdaság tudományok  területén. Betegsége miatt a díjat távollétében a Pannon Egyetem részéről megjelent Prof. Dr. Kovács Zoltán vette át

Wekerle Sándor Tudományos életműdíjat az alapítvány Prof. Dr. Lengyel György  szociológus, közgazdász, történész egyetemi tanár,  az MTA doktora részére adományozta kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a közgazdaság tudomány és a gazdaságszociológia fejlődése  érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért. A kitüntetett a budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa.

Fiatal szakemberek Wekerle Sándor innovációs díja elismerést 2023-ban Dr. Beszédes Bertalan, Óbudai Egyetem Alba Regia Mérnöki Kar  adjunktusa részére adományozta az alapítvány  az oktatói feladatain túlmutató tudományos tevékenysége és az  általa elért innovatív műszaki fejlesztések megvalósításért.

„KORUNK KIHÍVÁSA A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA - ESÉLYEK, VESZÉLYEK, JÖVŐKÉP” TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

A nagy érdeklődés mellett lezajlott tudományos rendezvény moderátora Buza Ádám, MI tanácsadó, technológiai szakértő volt.

Elhangzott előadások:

Az MI megjelenésének társadalmi hatásai a jelenben és a jövőben
Előadó: Laufer Tamás, Alba Innovár elnöke, IVSZ tiszteletbeli elnöke, Innovációs Szövetség elnökségi tagja

Mi van a fekete dobozban? Az MI technológia háttere és működése
Előadó: Kovács Gyula, Neuron Solutions Kft ügyvezetője

Veszélyek és problémák, etikai kérdések az MI alkalmazása során
Előadó: Werschitz Ottó, Neuron Solutions Kft stratégiai és üzletfejlesztési vezetője

MI alkalmazása a fintech szektorban és a mindennapi pénzügyekben
Előadó: Dr. Urbán Viktor, Magyar Fintech Szövetség főtitkára

Az MI gyakorlati felhasználási lehetőségei a vállalkozói szférában, a cégek életében
Előadó: Grósz Ákos, Grósz Coaching Kft. ügyvezetője