Wekerle sírkert felújítása Nyáregyházán

2021. jan. 31.

A Wekerle család Magyarországon több településhez is kötődik, ezek egyike a Pest megyében található Nyáregyháza. A család birtokai a közeli Dánoson (ma Dánszentmiklós) voltak, Nyáregyházán pedig kúriát vásárolt Wekerle Sándor miniszterelnök. A kúria és a hozzá tartozó terület a politikus halála után a katolikus egyház birtokába került, a közelmúltban új templom épült rajta. Itt található a Wekerle sírkert, ahol Wekerle Sándor miniszterelnök felesége parnói Molnár Gizella, fia ifj. Wekerle Sándor és felesége, továbbá unokája Wekerle Alexandra és férje nyugszik. A sírkert állapota és környezete az évtizedek során leromlott, elhanyagolttá vált, nem volt méltó egy magyar történelmi család emlékéhez.
Szakállas Lajos, a nyáregyházi Két Szív Római Katolikus Plébánia diakónusa néhány évvel ezelőtti szolgálatba lépése után azonnal  felismerte a hely fontosságát és a probléma súlyát, ezért a helyi közösséggel és a Wekerle-leszármazókkal közösen megoldást keresett a nyughely felújítására, méltó kialakítására. Saját kezdeményezésre, a katolikus hívekkel összefogva megkezdte a terület rendbetételét, majd 2020-ban közvetítők útján felvette a kapcsolatot a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítvánnyal, a kuratórium tagjaival. A helyszíni találkozáson - amely Patay Géza, Wekerle Sándor dédunokája is részt vett - 2020. nyarán megállapodás született arról, hogy az alapítvány támogatást,  pénzügyi forrást keres az időközben már megkezdett felújítási munkák folytatásához.  A segítséget a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, Matolcsy Györgynek beadott pályázattól remélte az alapítvány, amelyet az MNB Ismeretterjesztési és Támogatási Bizottsága 2020. őszén pozitívan bírált el és a munkálatokhoz  3.157.860 Ft közvetlen támogatást folyósított.  Nyáregyháza Község Önkormányzata - Mészáros Sándor polgármester  és Maszel László alpolgármester személyesen is - támogatásáról és segítségéről biztosította a kuratórium tagjait.
 
A felújítás során díszkapuval, kerítéssel, belső utakkal, növényzettel, világítással kialakított sírkert valósulhat meg 2021. április végéig. A járványhelyzet által előállt akadályok ellenére a megkezdett munkálatok 2020. novemberben folytatódtak és ütemezés szerint haladnak. A felújított Wekerle Sírkert ünnepélyes átadására 2021-ben, a Wekerle Centenáriumi Évben került sor.  

A Wekerle Sándor Alapítvány, továbbá Szakállas Lajos diakónus és az egyházközség ezúton is megköszönik mindenkinek az önzetlen segítségnyújtást, akik a sikeres megvalósításhoz eddig és a jövőben hozzájárultak. Külön köszönetet mondanak az MNB vezetőinek és döntéshozó szervezetének, akik támogatása nélkül a Wekerle sírkert felújítása nem valósulhatott volna meg a tervezett színvonalon.  

A felújítási munkákról a képek a csatolt galériában megtekinthetők.