Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíj

2018. okt. 12.

Az alapítvány 2012-ben alapította meg a Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíjat, amelynek ünnepélyes átadására a hatályos szabályzat szerint kétévente kerül sor.

A díjalapítás célja:

a) Wekerle Sándor történelmi emlékezetének, munkásságának és szellemiségének megőrzése, ápolása, kiterjesztése

b) Wekerle Sándor életművéhez, példájához méltó, szellemiségét tükröző közgazdasági, pénzügyi és tudományos szakmai, közéleti tevékenységet folytató kortárs tudósok, kutatók, oktatók, közéleti személyiségek elismerése   

Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíj
A Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíjat az a Magyarországon vagy határain túl élő magyar származású személy kaphatja meg, aki a közgazdaságtan területén több évtizedes, nemzetközi mércével mérve is kimagasló és példamutató életpályát tudhat maga mögött, továbbá tudományos munkásságával, közéleti vagy szervezői tevékenységével elősegítette a Kárpát-medence területén a közgazdaságtan fejlődését, a társadalomban a közgazdasági ismeretek, eredmények gyakorlati hasznosítását.

Az életműdíj Nagy Benedek szobrászművész által készített Wekerle Sándort ábrázoló,  „Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíj” feliratos, 14 cm átmérőjű művészi bronzérem, barna díszdobozban elhelyezve.   

Az életműdíjjal együtt átadásra kerül a kitüntetett nevét, az adományozás évszámát és a díj odaítélésnek rövid indoklását tartalmazó kétoldalas díszoklevél.

Az elismerésben részesült kiemelkedő személyiségek neve, fontosabb tisztsége és a díjátadás indoklása:

2013-ban:

Dr. Somai József  - közgazdász, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság alapító és tiszteletbeli elnöke
Erdélyben végzett kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a magyar pénzügyi és közgazdasági élet fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.

2014-ben:

Prof. Dr. Somogyi Sándor - közgazdász professor emeritus
a Vajdaságban végzett kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a magyar pénzügy - és közgazdaságtudomány fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért

2015-ben:

Prof. Dr. Bod Péter Ákos - közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a nemzetközi gazdálkodástudomány fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.

2018-ban:

Dr. Pogány Erzsébet (postumus) -  közgazdász, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság alapítója és első elnöke
a Felvidéken végzett kimagasló közéleti munkásságáért, a Kárpát-medencei közgazdaságtudomány fejlődése érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.

2021.ben:

Prof. Dr. Kocziszky Gyorgy -  mérnök-közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja
kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a magyar és nemzetközi közgazdaságtan és egyetemi oktatás gyakorlati szemléletű több évtizedes példamutató szolgálatáért