Wekerle novellapályázat eredménye

2019. nov. 19.

A Wekerle Sándor novellapályázat 2019. november 14-i nyilvános eredményhirdetésén Prof. Dr. Báger Gusztáv, József Attila díjas költő, a zsűri elnöke, valamint Dr. Patay Géza, Wekerle Sándor dédunokája a kiíró szervezetek képviselői, Kovács Gergő, a Lamberg-kastély Művelődési Központ, Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely igazgatója és Buza Ernő, a Wekerle Sándor Alapítvány elnöke közösen adták át az első helyezettek részére a díszoklevelet és a 100 ezer Ft összegű pénzjutalmat.

A könyvjutalom és díszoklevél  különdíjakat a Városi Közművelődési Közalapítvány Mór ajánlotta fel, a díjátadásban közreműködött Krauszné Beck Orsolya, a közalapítvány titkára.

Díjazottak:

Ifjúsági kategóriában I. helyezett: Király Csenge: Kísérők című novellája

Felnőtt kategóriában I. helyezett: Kalmár Tiborné: Urasági cselédek novellája

Különdíjban részesültek:

Redl Tibor: Megyünk, mert mennünk kell... című novellája

Horváth Zsuzsanna: Erzsébet tér, 8060 című novellája

A díjban nem részesült pályázók a pályázati részvételről emléklapot kaptak.

Idézet Prof. Dr. Báger Gusztáv, a zsűri elnöke díjátadón elhangzott értékelő beszédéből:

„A kiírók szándéka szerint az irodalmi pályázat célja Wekerle Sándor történelmi emlékezetének megőrzése, saját kora, a jelenkori párhuzamok, személyes élmények bemutatása volt. A novellában Wekerle Sándor személyiségének megjelenítése oly módon, hogy a történet akár Wekerle korában, akár a jelenkorban játszódhat. Fontos követelmény volt, hogy Wekerle Sándor sokoldalú történelmi szerepét úgy mutassa be, hogy a novellán keresztül megelevenedjen Wekerle Sándor történelmi alakja.

Minderre ifjúsági és felnőtt kategóriában volt lehetősége a pályázóknak.

Örömmel számolhatok be arról, hogy összesen 21 pályamunkát nyújtottak be a megadott határidőig, amelyek mindegyike megfelelt a pályázati feltételeknek.

Szintén nagy örömünkre szolgált, hogy Magyarországról Győrtől Nyíregyházáig érkeztek pályázatok, de volt pályázó a határon túli magyarlakta területről is.

A beküldött novellák sorszámot kaptak és a zsűri ezeket a szerzők személyének ismerete nélkül értékelte, pontozta az előre meghirdetett kritériumok alapján.  Az értékelési szempontok az irodalmi érték, kreativitás, a tematikai megfelelőség, a nyelvezet és stilisztika voltak.

Sokféle megközelítés, nézőpont jellemezte a pályamunkákat. Mindkét témakör: Az én Wekerlém / találkozásom Wekerle Sándorral  és  az  Időutazás Wekerle korába is jól megmozgatta a novellisták fantáziáját.

A felnőtt kategóriában az első helyért szoros verseny alakult ki három pályázó között, akik novellái az első díjért szinte azonos, a maximális pontszám 90 %-át megközelítő pontszámmal versenyeztek. Végül mindhárom munkát lehetőségünk volt díjazni, a kiírók által kitűzött első díj odaítélése mellett két pályamunkát is különdíjjal jutalmazva.

Az ifjúsági kategóriában benyújtott pályamunkák közül egy volt kiemelkedő, ezért itt a zsűrinek könnyebb dolga volt a döntéshozatalban.

A bírálóbizottság nevében gratulálok valamennyi pályázónak, mivel számosan komoly történelem ismeretről, biztató irodalmi vénáról tettek tanúbizonyságot.”

A nyertes és különdíjban részesült novellák ide kattintva  elolvashatók.